Slávnosti Rusínov-Ukrajincov na Slovensku pokračujú bohatým programom

19.06.2011 Svidník

Svidník 18. júna (TASR) - Hlavnou témou 57. ročníka Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska vo Svidníku je Krásnobrodský jarmok.
Slávnosti, ktoré sa začali už v piatok 17. júna, sú najväčším a najstarším podujatím organizácie a majú za úlohu prezentovať kultúru tejto národnostnej menšiny v plnej šírke a v celej jej pestrosti.
"Krásnobrodský jarmok sa v minulosti konal pri monastieri v Krásnom Brode, kde bolo centrum duchovnej kultúry Rusínov-Ukrajincov. Jarmok bol veľkou udalosťou nielen v živote tejto národnosti, ale aj ostatných obyvateľov severovýchodného Slovenska, Poľska a prakticky celého Rakúsko–Uhorska," uvádza mesto Svidník v pozvánke.
Už v piatok si mohli návštevníci slávností pozrieť vystúpenie detského divadelného súboru, besedovať s ukrajinskými spisovateľmi alebo si pozrieť umeleckú výstavu.
Dnes program pokračuje Medzinárodnou vedeckou konferenciou, v pásme Krásnobrodský jarmok vystupujú folklórne skupiny. Na amfiteátri večer zaznie program Očarení piesňou, ktorý ponúknu hudobné skupiny.
Tretí deň slávností v nedeľu uzatvoria ekumenické modlitby a voľný program folklórnych súborov a skupín pri stánkoch. Do Svidníka plánuje prísť aj minister kultúry Daniel Krajcer, ktorý si má pozrieť program domácich a zahraničných súborov.
 

Vyberte región